Depresja jako doświadczenie pozytywne

29 lutego 2008, 11:25

Dr Paul Keedwell z King's College London, autor książki Jak smutek przetrwał, twierdzi, że depresja (oczywiście z wyłączeniem głębokiej) może być pozytywnym doświadczeniem. Wg niego, nie jest to stan emocjonalny typowy jedynie dla Homo sapiens. Sądzi on, że cierpieli na nią także nasi odleglejsi przodkowie.



Nie każdy alkohol wzmaga apetyt

25 sierpnia 2009, 15:13

Rodzaj spożytego alkoholu wpływa na to, jak bardzo po zakrapianym przyjęciu czy drinku będzie nam się chciało jeść (Pharmacology, Biochemistry and Behaviour).


Wpadasz w poślizg, wyczyść stopy

15 listopada 2010, 10:24

Skąd owady, np. chrząszcze, wiedzą, kiedy przyszedł czas na wyczyszczenie stóp, które pozwalają im na wspinanie się po różnie ukształtowanych powierzchniach? Wskazówką jest spadek tarcia. Wydaje się, że odkrycie ma znaczenie wyłącznie dla entomologów, ale to nieprawda. Z nowych danych skorzystają zapewne także robotycy oraz naukowcy pracujący na metodami pomiaru skażenia (Proceedings of the Royal Society B).


Szef śmieszy, szefowa nie za bardzo...

23 maja 2012, 05:55

Czym różnią się żarty menedżerów i menedżerek, na które pozwalają sobie podczas zebrań? Mężczyźni rzucają spontaniczne żartobliwe powiedzonka lub droczą się z podwładnymi, a kobiety dość często pomniejszają własne zasługi czy ogólnie wartość.


Pursuit - pomysł na szybszy, niezawodny internet

31 października 2013, 10:52

Naukowcy z University of Cambridge opracowali zarys architektury internetu przyszłości. Internetu, w którym nie będziemy łączyli się z serwerami, cała zawartość będzie rozpowszechniana znacznie szybciej i efektywniej, a sieć będzie bardziej odporna na zakłócenia pracy


FMD - skuteczna dieta naśladująca post?

19 czerwca 2015, 12:38

Zespół pracujący pod kierunkiem Valtera Longo z University of Southern California wykazał, że okresowe stosowanie diety naśladującej post (FMD) niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Naukowcy podczas badań stwierdzili, że u starych myszy, które były okresowo na czterodniowej diecie niskokalorycznej, doszło do zmniejszenia ilości brzusznej tkanki tłuszczowej i zwiększenia liczby komórek progenitorowych oraz macierzystych w wielu organach, w tym w mózgu.


Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego

23 grudnia 2016, 11:42

Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".


Już w ciągu godziny samochoód może stać się śmiertelną pułapką

24 maja 2018, 12:03

W temperaturze 71 stopni Celsjusza można usmażyć jajko, giną bakterie salmonelli, a człowiek doświadcza oparzeń trzeciego stopnia. Taką właśnie temperaturę może osiągnąć deska rozdzielcza samochodu zaparkowanego w pełnym słońcu. Dwuletnie dziecko pozostawione w takim samochodzie może umrzeć w ciągu godziny.


Co wyrzuca gwiazdę LAMOST-HVS z Drogi Mlecznej?

15 marca 2019, 05:46

Nie wszystkie gwiazdy Drogi Mlecznej są z nią związane siłami, które gwarantują ich pozostanie w galaktyce. Naukowcy znają już kilkadziesiąt gwiazd hiperprędkościowych, czyli takich, które poruszają się z na tyle dużą prędkością, iż w końcu wylecą poza Drogę Mleczną.


Możemy wirtualnie zwiedzać miejsce, które przez 16 000 lat widziało jedynie 50 osób.

21 kwietnia 2020, 11:46

W ciągu ostatnich 16 000 lat jedynie 50 ludzi odwiedziło Dolną Galerię systemu jaskiń La Garma. Dzięki temu zachowało się tam wyjątkowe podłoże z okresu paleolitu, które od 25 lat jest przedmiotem badań paleoantropologicznych. Dzięki nowoczesnej technologii już teraz możemy zwiedzać tę wyjątkową jaskinię.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy